2015. december 23., szerda

Drop Coffee - Stockholm

Stockholm - Drop Coffee

Elérhetőségek:
http://www.dropcoffee.com/
https://sv-se.facebook.com/dropcoffee/
Wollmar Yxkullsgatan 10, 118 50 Stockholm


Bizony, terjeszkedem, úgyhogy már Stockholmot is végigjártam, már amennyire az egy nap időtartam engedte. Négy kávézóban jártam, plusz egyben még Turkuban, ami Finnország nyugati szélén található.

Arra gondoltam, hogy kezdeném talán az egyik legnevesebbel a meglátogatottak közül és ahogy időm engedi, jön a többi.
Következzen a Drop Coffee.

Hajnalban  értünk be a hajónkkal, feltankoltunk reggelivel, majd a reggeli kávé felé vettük a irányt. Szerencsére választék van bőven, ugyanis 2 sarokra pedig a Johan & Nyström Concept Store található. Még csak 9 óra volt, úgyhogy a reggeli félhomályban értünk oda a tett színhelyére.



Belépve balról a kávé-választék található, körülbelül 4-5 fajta volt és náluk sem maradhatott el a Joulu-kahvi, szóval a karácsonyi különkiadás-kávé. Mondanom sem kell, itt sem ízesített fűrészport árultak a név alatt.







Külön tetszett, hogy az összes kávéról volt egy ilyen pofás kis leírás. Végre nem csak a szokásos, arabica, mosott, magasság stb szavakkal találkozik az ember.




Itt pedig a menü látható. 1kr = 33 Ft körülbelül jelenleg, hogy legyen mihez viszonyítani.



Van egy pár süti, szendvics és persze díjak, ahogy az lenni szokott.




Gépügyileg érdekes a helyzet, ez első ilyen felállás, amit látok:

La Marzocco Linea
Nuova Simonelli Mythos One
Mahlkönig EK43 (nem kell megijedni, itt is minden szobában megbújik egy belőle, pont úgy, mint Helsinkiben)

Először egy cappuccinot rendeltünk én gondoltam kivárok, hogy az milyen lesz, utána döntök, hogy tejes vagy sem.
A kávé, amiből készült az a Kenya Mugaya SL28/SL34 volt.




Szerencsére nem a minősége alapján döntöttem, mert hibátlan volt. Erről mindjárt picit részletesebben.
Rendkívül kiegyensúlyozott volt, citrusos ízvilágú, de kellemesen savas. Nem mart, nem szárított. A latte art tökéletes volt a tetején, a tejhab minősége is. És az illata is nagyon kellemes volt.
Doppio volt, úgyhogy nem tudom egy shot mennyire érződött volna, valószínűleg az inkább tejcsokis jellegű lett volna.

45 kr volt, ami körülbelül 1.485 Ft




Úgy határoztam erős leszek és rendeltem egy doppiot, hiszen egyszer élünk.
"Azt a k....., de jó." Szó szerint és nem is lehetett rá mást mondani. Nagyon balanszos, kellemesen savas kávé volt, gyümölcsös jelleggel. Helytálló volt a "juice" leírás. Az utóíze nagyon hosszan tartott, úgyhogy egy szipp és megvan az aznapi kávé-élmény. Nem mellékesen nagyon finom utóízt hagy.

Megmondom őszintén, világosabb pörkölésből ez volt a második igazán finom espresso, amit ittam, a Turun Kahviapaahtimo Tanzania AA mellett. De ez a kettő isteni volt. Nem égett a gyomrom, nem szívta be az arcom. Körülbelül számomra ilyennek kellene lennie.

A Drop filozófiája a szokásos Nordic Approach vonalat követi, csak egy pörkölési szint van, minden kávéhoz. Ennek a szintnek, ami persze minden kávénál különbözik, jónak kell lennie minden elkészítési módhoz. Ennek el is hiszem, hogy jó.

Amit még fontos megjegyezni, hogy nem önkiszolgáló, mindent kihoznak, a rendelést kell csak a pultnál leadni.




Négy szobányi terület áll a vendégek rendelkezésére, nagyjából mindegyik ugyanekkora.




Ha valaki tanulni szeretne, akkor van egy kis szakirodalom, továbbá két svéd szakács- és süteményes-könyv, azokból a képeket értettem mondjuk csak. (Viszont utóbbi könyv nagyon jó, pont megfelelő mennyiség van mindenből, sőt az alapoktól felfelé is lehet belőle tanulni. Egy-két része nagyon tetszett, például az, hogy a kávé-italokat egyben szemléltette, felülről, nem pedig a kicsit gagyi oldalnézetből.)




Kalita vagy V60, egyszerre nem árulunk két fajtát. Itt az előbbi mellett tették le a voksuk. Természetesen a drip is ebből készül.

A végén nézegettem a kávékat, odajött az egyik csajszi segíteni. A problémám, hogy haza akartam vinni és addigra több, mint egy hónapos lett volna (amit ittunk). Azt mondta, hogy ez 3 hónapig jó, meg, hogy nitrogén így, meg úgy. Háphápháp.
Az előbb "mondta" James Hoffmann, hogy a legideálisabb a 2 hetes pörkölés. Öngól, a szakirodalom a polcon! ;)

Egyébiránt a kiszolgálás nagyon kedves volt, mosolygós és profi (amennyiben eltekintünk a tanácsadói diskurzustól).

Huhh, mivel lehetne összegezni. Nekünk tetszett, a kávé isteni, a hely rendben van. +1 eddig Stockholmnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése